اعتبارسنجی الگوی فضای آموزشی مدارس آینده در مقطع ابتدایی - مختاری, محمد رضا; احمدی, فخرالدین; خانزادی, خدیجه (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف پژوهش حاضر اعتبارسنجی الگوی جامع فضای آموزشی مدارس آینده در مقطع ابتدایی با تأکید بر ابعاد کالبدی، فناورانه، آموزشی و روان‌شناختی–اجتماعی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کمی با رویکرد توصیفی–پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل 275 نفر از مدیران مدارس ابتدایی شهر تهران بود که به روش تصادفی انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه محقق‌ساخته گردآوری شد. روایی ابزار از طریق روایی صوری، محتوایی و سازه و پایایی آن با آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بررسی شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی در نرم‌افزارهای SPSS نسخه 27 و SmartPLS نسخه 3 انجام گرفت. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است. شاخص GOF بالاتر از 0.36 و مقدار Q² برابر با 0.227 به‌دست آمد که بیانگر قدرت پیش‌بینی مناسب مدل است. بر اساس مقادیر AVE، ابعاد رویکردهای آموزشی، پشتیبانی روان‌شناختی–اجتماعی، فناوری و فضای فیزیکی به ترتیب بیشترین اولویت را داشتند و تمامی بارهای عاملی معنادار گزارش شدند. یافته‌ها حاکی از آن است که طراحی فضای آموزشی مدارس آینده باید به‌صورت یکپارچه و متوازن به ابعاد فیزیکی، فناورانه، رویکردهای نوین آموزشی و پشتیبانی روان‌شناختی–اجتماعی توجه کند تا زمینه ارتقای کیفیت یادگیری در دوره ابتدایی فراهم شود.