تحول پارادایمی در بازاریابی: بررسی نقش مؤلفه «هدف» در مدل Six P کاتلر - افتخاری سینجانی, سیده شیما (یادگیری هوشمند و تحول مدیریت)
هدف این پژوهش تبیین گذار پارادایمی از مدل کلاسیک 4P به مدل Six P کاتلر و تحلیل نقش محوری مؤلفه «هدف (Purpose)» در ایجاد انسجام مفهومی این مدل است. پژوهش با رویکرد کیفی و ماهیت تحلیلی–تفسیری انجام شد؛ داده‌ها از تحلیل نظام‌مند متون بازاریابی (۲۰۱۹–۲۰۲۵) و مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با ۱۲ خبره دانشگاهی و حرفه‌ای گردآوری و با تحلیل مضمون و نرم‌افزار MAXQDA تحلیل شدند. اعتبارپذیری بر اساس معیارهای لینکلن و گوبا تأمین شد. تحلیل‌ها به استخراج ۴ مضمون فراگیر، ۸ مضمون سازمان‌دهنده و ۳۶ کد پایه انجامید که نشان می‌دهد «هدف» هسته یکپارچه‌ساز مدل Six P است؛ سایر مؤلفه‌ها در پیوند نظام‌مند با آن معنا می‌یابند. یافته‌ها حاکی از تغییر منطق بازاریابی از ابزارمحوری و تبادلی به معناگرایی، انسان‌محوری و مسئولیت‌پذیری است. مدل Six P با قرار دادن «هدف» در مرکز، بازاریابی را از مدیریت عناصر عملیاتی به راهبری مبتنی بر معنا و ارزش‌های انسانی ارتقا می‌دهد و دلالتگر یک تحول پارادایمی در بازاریابی معاصر است.